Schildklier auto-immuunaandoeningen of Ziekte van Hashimoto of Ziekte van Graves
Schildklierhormoon is essentieel in het produceren van energie. Het zorgt voor behoud van lichaamstemperatuur op 36,5°C en alszo voor een goede doorbloeding van al onze weefsels. Tevens is het verantwoordelijk voor een goede verbranding.
De symptomen van een tekort aan schildklierhormoon zijn een koude gevoel, koude handen en koude voeten, vermoeidheid, gewichtstoename, haaruitval en broze nagels.
De symptomen van teveel aan schildklierhormoon zijn dan ook gewichtsverlies, een opgejaagd gevoel, slapeloosheid, uitpuilende ogen en paradoxaal genoeg een extreme vermoeidheid.
Labo diagnose
Men bepaalt TSH, T4, T3 en de schildklierantistoffen : anti-TPO of thyroidperoidase-antistoffen, de anti-TG of thyreoglobuline-antistoffen en de anti-TSH-R of de TSH-receptorantistoffen.
TSH is thyroid stimulerend hormoon en is een feedback hormoon geproduceerd door de hypofyse. Het stimuleert letterlijk de schildklier om meer hormoon te maken. TSH moet laag blijven. Een verhoogde TSH duidt op een gebrek aan hormoon.
T4 is thyroxine of inactief schildklierhormoon. T3 is tri-iodothyronine of actief schildklierhormoon.
Wanneer men schildklierantistoffen aanmaakt, betekent dat je immuunsysteem je eigen schildklier als lichaamsvreemd beschouwd en die er langzaam zal gaan vernielen. Dit valt dan onder de auto-imuunaandoeningen. Met twee onderverdelingen namelijk de ziekte van Hashimoto en de ziekte van Graves.
Ziekte van Hashimoto
Dit is een auto-immuunaandoening waarbij de schildklierantistoffen langzaam al het schildklierweefsel vernielen.Dan gaat het om anti-TPO’s en anti-TG’s. Dit resulteert in wat men een hypofunctie noemt. Dit vernielingsproces kan men wel stoppen door de hormonale tekorten die leiden tot een ongehoorzaam immuunysteem op te heffen dus met een hormonale substitutie. Verder hoort men de IgG-gemedieerde voedingsallergiën te bepalen en de verstoorde darmpermeabiliteit of de leaky gut te behandelen. Zelfs wanneer men dit vernielingsproces stopt, zal er uiteindelijk toch een verminderde schildklierfunctie overblijven. Dit tekort aan hormoon vangt men op door de patiënt voldoende schildklierhormoon toe te dienen.
Ziekte van Graves
Dit is ook een auto-immuunaandoening. Hier gaat het voornamelijk om de productie van en specifiek antistof, namelijk anti-TSH-R. Dit zijn letterlijk antistoffen tegen de receptor of ontvanger van TSH. TSH is een hormoon dat de schildklier stimuleert. Wanneer deze receptor foutievelijk door dit antistof gestimuleerd wordt, krijgt de schildklier voortdurend het bevel om heel hard gaan te werken. Wat ze ook zal doen. En de patiënt krijgt alle symptomen van een hyperfunctie.
Tijdelijk kan men dit medicamenteus blokkeren door Strumazol toe te dienen. Beter zou zijn om het immuunsysteem te verhinderen om nog anti-TSH-R te maken. Dit kan door het bepalen van IgG-gemedieerde voedingsallergiën te bepalen, de verstoorde darmpermeabiliteit te herstellen alsook het immuunsysteem te kalmeren door de bestaande hormonale tekorten te herstellen met een hormonale substitutie.