Hormonen

Wat zijn hormonen?

Hormonen worden geproduceerd door onze klieren en passen op de ontvangers op onze cellen. Ze werken in op deze cellen en sturen informatie erover naar onze hersenen. Op die manier bepalen hormonen hoe ons lichaam reageert, hoe we denken en hoe we ons voelen.

Soms loopt het met die berichtgeving fout en krijgen we te maken met lichamelijke en mentale klachten. Ons lichaam werkt namelijk niet meer zoals het hoort.

Tekort

Als klieren te weinig hormonen produceren, kunnen we dit niet herstellen, maar we kunnen het tekort wel aanvullen met bio-identische hormonen. Die hebben dezelfde chemische structuur als de hormonen die ons lichaam aanmaakt en worden ook zo door het lichaam aanvaard. Bio-identische hormonen herstellen de berichtgeving zodat de klachten verdwijnen.

Analyse

We analyseren een hormonaal tekort met een bloed- en urinestaal. Als de resultaten afwijken van de normale waarde en uw klachten in die richting wijzen, dan gaan we uit van een tekort.

“Een tekort kan niet zomaar worden aangevuld. Het is maatwerk!”

Belangrijk

We kunnen een tekort aan hormonen uitsluitend aanvullen met een bio-identisch hormoon. We moeten precies het juiste hormoon in de juiste dosis en op het juiste moment van de dag toedienen. Maatwerk!

De toediening gebeurt oraal, transdermaal of via inspuiting.

De zeven verschillende hormonen

Het schildklierhormoon maakt basisenergie van suiker waarmee onze lichaamstemperatuur op peil wordt gehouden. Ze zorgt ook voor een maximale doorbloeding in heel het lichaam en het metabolisme en dus verbranding.

Een tekort van dit hormoon kan leiden tot vermoeidheid, koudegevoel, gewichtstoename, depressie, haaruitval, broze nagels, frequente verkoudheden.

Hydrocortisone zorgt er hoofdzakelijk voor dat ons immuunsysteem goed werkt zodat we minder allergische reacties hebben en auto-immuunaandoeningen worden vertraagd. Het maakt ons ook stressbestendig en zorgt voor heel veel energie.

Een tekort van dit hormoon kan leiden tot vermoeidheid, stressgevoeligheid, allergieën zoals huisstofmijt- en pollenallergie, eczeem en felle auto-immuunaandoeningen, lage bloeddruk, vaak moeten gaan plassen, pigmentatievlekken.

Testosteron levert energie voor fysische inspanningen (sporten, poetsen, tuinieren). Daarnaast zorgt het voor een goede kwaliteit van gestreepte spieren, de spieren die ons toelaten te bewegen. Ook onze hartspier en bekkenbodemspier zijn gestreepte spieren.

Mentaal zorgt het voor beslissingskracht, creativiteit en oplossingsgerichtheid.

Bij mannen zorgt het voor spiermassa, het libido, een goede erectiekwaliteit, normaal prostaatvolume en is het hét anti-depressivum bij uitstek.

Een tekort van dit hormoon kan leiden tot verlies van spierkracht, besluiteloosheid, hyperemotie (huilen) en geen oplossingen meer vinden.

Bij mannen zijn de klachten vermoeidheid, depressie, gewichtstoename, rimpels, haaruitval, prostaatvergroting, geen libido meer en erectieproblemen.

Oestradio is een vrouwelijk geslachtshormoon. Het levert veel energie, zorgt voor het geheugen, libido, de huid- en botkwaliteit, vrouwelijke rondingen, de opbouw van het baarmoederslijmvlies en werkt ook als antidepressivum.

Een tekort van dit hormoon kan leiden tot vermoeidheid, depressie, gewichtstoename, rimpels, haaruitval, osteoporose, libidoverlies, vaginale droogte, opvliegers, uitblijven van menstruatie, en afname van borstvolume.

Progesteron kalmeert, ontzwelt, houdt de menstruatiecyclus op 28 dagen, houdt een beginnende zwangerschap in stand en beschermt tegen borstkanker.

Een tekort van dit hormoon kan leiden tot premenstrueel syndroom met irriteerbaarheid, gespannen borsten en gezwollen buik, cycli van minder dan 28 dagen, moeilijk zwanger worden.

Het groeihormoon geeft veel energie, onderhoudt de weefsels, vermindert de vetmassa, verlaagt de cholesterol en risico op diabetes, geeft zelfvertrouwen, stimuleert initiatief nemen en sociale activiteiten.

Een tekort van dit hormoon kan leiden tot extreme vermoeidheid tot uitgeput zijn, toegenomen slaapbehoefte, gewichtstoename, osteoporose, afname van de huidelasticiteit, sociaal isolement en gebrek aan initiatieven.

Melatonine zorgt voor een goede REM-slaap, een goede huidkwaliteit en wondheling, maakt ons rustig en werkt als antioxidant.

Een tekort van dit hormoon kan leiden tot moeilijk inslapen, vaak wakker worden en moeilijk terug inslapen, weinig tot niet meer dromen.

Vitaminen en mineralen

In onze cellen worden moleculen omgezet in andere moleculen. Hiervoor zijn enzymen verantwoordelijk. Maar ze kunnen dit niet alleen en worden geholpen door vitaminen en mineralen.

Vele mensen hebben van nature een uitgesproken tekort aan vitaminen en mineralen. Ze hebben een suppletie of aanvulling nodig.

Dit moet onder begeleiding gebeuren omdat vitaminen en mineralen giftig kunnen zijn. Alleen vitaminen B en C zijn niet giftig. Je arts bepaalt via een analyse welk tekort je hebt en wat je precies moet bijnemen.

Antioxidant

Tijdens onze chemische reacties komen ook oxidanten of vrije radicalen vrij. Deze moleculen met een negatieve lading kunnen ons DNA en onze cellen beschadigen en zelfs eventueel tot kanker leiden.

Sommige vitaminen en mineralen werken ook als antioxidant.

Wettelijke regels

Hoe meer elementen in een tablet zitten, hoe minder er van alles mag inzitten. Daarom bevatten multivitaminen maar een klein beetje van alles. Ze zijn dus niet geschikt om grote tekorten aan te vullen.

Om tekorten degelijk aan te vullen moet elke vitamine en elk mineraal afzonderlijk in de juiste dosis worden genomen via monopreparaten. Een tablet bevat dan slechts één vitamine of mineraal.

Hebt u vragen? Wij helpen u graag verder!