Voedingsallergieën

Wat zijn voedingsallergieën?

Op deze pagina hebben we het over voedingsallergieën van het IgG-type.

Het lichaam ontwikkelt antistoffen van het IgG-type omdat er moleculen van onze voeding lekken doorheen de dunne darm. Maar  deze antistoffen beletten het binnendringen van de moleculen niet zodat er een allergie ontstaat. De voedingsmoleculen blijven uit de darm lekken.

Opgelet! Een allergie is niet hetzelfde als een intolerantie. Deze laatste term wordt vaak fout gebruikt. Bij een voedingsintolerantie is er geen enzym aanwezig om een bepaalde molecule om te zetten. Zo is er bij een lactose-intolerantie geen lactase om lactose om te zetten. Maar we kunnen niet allergisch zijn voor lactose.

Er zijn ook voedingsallergieën van het IgE-type (ter hoogte van het mondslijmvlies), maar die hebben niets met die van het IgG-type te maken.

“Een allergie is niet hetzelfde als een intolerantie”

Klachten

Als we tegen bepaalde voedingswaren IgG’s hebt ontwikkeld, kunnen we te maken krijgen met diarree, krampen, opgeblazen gevoel en plotse vermoeidheid.

Ernstiger wordt het wanneer deze allergieën auto-immuunaandoeningen veroorzaken. In dat geval worden we door ons eigen immuunsysteem aangevallen. De bekendste zijn Hashimoto, reuma, psoriasis, lupus, multiple sclerose, coeliakie, ziekte van Chrohn, maar ook Alzheimer en Parkinson.

Test

Via een bloedafname worden meer dan 200 voedingswaren op allergenen getest. Als het lichaam op het allergeen van het voedsel reageert, zijn er IgG-antistoffen aangemaakt.

De uitslag is heel accuraat en betrouwbaar.

Behandeling

Voedselallergieën kunnen niet worden behandeld. Ze blijven levenslang bestaan. Maar dat betekent niet dat we niets kunnen doen. Integendeel!

We moet eerst en vooral ons dieet aanpassen en alle voedingswaren met een hoge score mijden.

Daarnaast moet de lekkende darm worden behandeld zodat de klachten kunnen worden vermeden en de auto-immuunaandoeningen niet meer opflakkeren. Zodra de darm niet meer lekt, kan men geleidelijk aan opnieuw de voedingswaren eten die initiëel verboden waren, zonder dat de darm opnieuw begint te lekken.

Hebt u vragen? Wij helpen u graag verder!