Lekkende darm

Onze darmen

Onze darmen zitten vol lichaamsvreemde zaken. Niet alleen het voedsel dat we eten, maar ook schimmels, parasieten en ongewenste bacteriën.

De laag aan de binnenkant van onze darmen bevatten darmepitheelcellen die met elkaar zijn verbonden via bruggetjes (tight junctions). Zij zorgen ervoor dat er niets van die lichaamsvreemde zaken de darm kan verlaten en in de rest van het lichaam kan terechtkomen.

"Vroeg of laat krijgen we allemaal met een lekkende darm te maken. Bij Wellcare4U kunnen we dit herstellen."

Lekken

Bij een lekkende darm – ook wel leaky gut of verstoorde darmpermeabiliteit genoemd – gaan die bruggetjes open en raken lichaamsvreemde zaken (allergenen) wél in het lichaam. De darm lekt. Ons immuunsysteem gaat hiertegen in de verdediging en maakt antistoffen aan van het IgG-type.

Oorzaak

Onder de belangrijkste oorzaken van een lekkende darm horen darmflora, oxidatieve stress en secretorisch IgA.

Soms krijgen baby’s slechte flora van hun moeders en bij keizersnede zelfs helemaal geen. Zonder darmflora kunnen de bruggetjes niet dicht blijven.

Als het fout zit met de oxidatieve stress, dan wordt er onvoldoende secretorisch IgA aangemaakt, een antistof die het darmslijmvlies beschermt tegen ongewenste bacteriën, schimmels en eencellige parasieten. Die tasten dan weer onze darmflora aan.

De darmflora kan verstoord worden door parasieten, antibioticum, corticoïden, psychische stress, ontstekingsremmers, alcohol, eetstoornissen, duursporten en voedingsallergieën.

Vroeg of laat krijgen we allemaal met een lekkende darm te maken.

Lekkende darm test

Er zijn twee tests die worden uitgevoerd om een lekkende darm op te sporen en te kunnen behandelen.

Via een serum worden de oxidatieve stress en de voedingsallergieën (van het IgG-type) bepaald.

De controle van ontlasting test de aanwezigheid van parasieten, ongewenste bacteriën, schimmels en gisten, secretorisch IgA, beta-defensine 2 (een molecule die bacteriën maar ook onze darmflora doodt), en meet de zonuline (parameter die weergeeft in welke mate een darm lekt) en de vertering.

“Voor een lekkende darm bestaat een uitstekende behandeling. ”

Behandeling

Het lekken van een darm wordt tegengegaan door de darmflora in stand te houden. Het is uiterst belangrijk de voedingsallergieën te respecteren door bepaalde voedingswaren niet meer te eten.

Daarbij worden fouten in oxidatieve stress bestreden met antioxidanten. Dat zorgt ervoor dat er voldoende secretorisch IgA is zodat ongewenste bacteriën, schimmels, gisten en parasieten kunnen worden verwijderd.

Dit wordt aangevuld met prebiotica (moleculen die onze flora doen groeien) en probiotica (levende bacteriën die tot onze flora behoren), enzymen en HCl-betaïne.

Elke drie maanden moeten de tests worden herhaald zodat de behandeling kan worden aangepast.

De hele behandeling kan enkele jaren duren.

Hebt u vragen? Wij helpen u graag verder!