Vitaminen en mineralen

Wat doen vitaminen en mineralen?

In onze cellen spelen zich heel veel chemische reacties af. Een chemische reactie wil zeggen dat we een molecule omzetten in een andere molecule. Deze stap wordt gedaan door een ingewikkeld eiwit dat we enzyme noemen. Een enzyme kan zijn werk niet alleen doen en heeft hulp nodig van co-factoren. Vitaminen en mineralen zijn co-factoren. Het zijn helpers van onze chemische reacties en zorgen dat onze biochemie op topsnelheid verloopt.

Bij heel wat van deze chemische reacties komen moleculen vrij met een negatieve lading. Dit zijn oxidanten of vrije radicalen. Deze deeltjes kunnen schade aanrichten aan ons DNA wat op zich een kankerrisico inhoudt. Ze richten ook schade aan in de energiefabriekjes of mitochondriën van onze cellen. Deze oxidanten of vrije radicalen moeten we kunnen neutraliseren met anti-oxidanten. Sommige vitaminen en mineralen zijn ook anti-oxidanten.

 

Noodzaak van het bepalen van vitaminen en mineralentekorten.

De meeste mensen hebben vrij uitgesproken tekorten voor vitaminen en mineralen. Niet omdat ze fout eten maar eerder omdat ze een biochemie geërfd hebben van hun ouders waardoor ze van bepaalde vitaminen en mineralen meer nodig hebben dan ze uit voeding kunnen halen. Waardoor ze dus suppletie nodig hebben.

Vitaminen en mineralen kunnen echter wel giftig zijn. Alleen de B-vitamines en vitamine C zijn niet toxisch. Alle andere zijn dit op een zeker niveau wel. Daarom moet het nemen van supplementen onder begeleiding gebeuren. De arts gaat door een analyse bepalen waar je tekorten liggen en hoeveel je van wat dient bij te nemen. Niet meer en niet minder.

 

Suppletie van vitaminen en mineralen.

Het is wettelijk bepaald dat hoe meer elementen er in een tablet zitten hoe minder van alles er maar mag inzitten. Dit houdt in dat multivitaminen producten maar een klein beetje van alles mogen bevatten. Grote tekorten kan je hiermee dus niet mee corrigeren. Om dat te kunnen doen zou je er dagelijks makkelijk 10 tabletten van moeten nemen. Maar ze gaan dan ook weer vitaminen en mineralen bevatten die jij niet nodig hebt waardoor deze producten dan weer giftig worden. Dit probleem kan je omzeilen door elke vitamine en mineraal apart te gaan geven in de gepaste dosis. Dat gebeurt dan met de monopreparaten. Dat wil zeggen dat een tablet maar één vitamine of mineraal bevat.