Psoriasis – Vormen, oorzaak en behandeling

Posted by administrator in Nieuws

Vormen van psoriasis

Psoriasis is een huidaandoening die jeukt en kan pijn doen. Het is een ontstoken rode en schilferige huid. De aandoening komt in verschillende vormen en op verschillende locaties voor.

Dan heb je onder andere de “en plaque” vorm, dit is de meest gekend met letsels op de ellebogen en knieën. De guttatae vorm is de druppel of vlekjesvorm. De inversa vorm doet zich voor op slijmvliezen en in plooien. De seboreïsche vorm zie je op de hoofdhuid, neus, voorhoofd en borstbeen. De arthritis gaat gepaard met gewrichtsontstekingen en dan is er nog een vorm die alleen de nagels aantast.

 

Oorzaak van psoriasis

Psoriasis is een erfelijke auto-immuunaandoening. De afwijking ligt op chromosoom 6. Deze personen maken een antistof tegen de molecule corneodesmosin. Gentisch te bepalen als het HLA-Cw6 antigen. Corneodesmosin is een eiwit dat de integriteit van de huid garandeert en dat zorgt voor een normale afschilfering van de hoornlaag van de huid in 28 dagen. Personen die antistoffen maken tegen corneodesmosin brengen in hun huid een auto-immuunreactie teweeg. Er treedt een activatie op van de T-lympfocyten op met een versnelde groei van de keratinecellen. De hoornlaag van de huid verdikt en gaat versneld afschilferen. De huid komt dus erg rood voor met een dikke hoornlaag en dikke schilfers schilferen af in 3 tot 6 dagen. Dit jeukt en kan pijn doen.

 

Uitlokkende factoren

Aangezien het een auto-immuunaandoening is zullen alle factoren die het immuunsysteem verzwakken de aandoening doen opflakkeren zoals : stress, roken, infecties en bepaalde geneesmiddelen. Echter ook hormonale schommelingen en tekorten mag je niet verwaarlozen ook het ontstaan van een lekkende darm speelt een grote rol.

 

Behandeling van psoriasis

Lokale behandelingen kunnen tijdelijk soelaas bieden. Zoals daar zijn: corticoïden, teerzalven, hydraterende zalven, vitamine D crèmes en fototherapie.

Systemische behandelingen kunnen zorgen dat de aandoening tijdelijk rustig blijft. Zoals daar zijn : corticoïden, methotrexaat, cyclosporines en monoclonale antistoffen.

De basis van elke auto-immuunaandoening op de erfelijke component na zijn hormonale tekorten met een lekkende darm en voedingsallergiën van het IgG-type.

Hormonale substitutietherapie: alle hormonale tekorten die kunnen leiden tot een abnormale immuunrespons dienen uitgevlakt te worden zoals schildklierhormoon tekort, hydrocortisone tekort en geslachtshormoontekort.

Bepalen van IgG gemedieerde voedingsallergiën en het behandelen van de lekkende darm zijn essentieel.

22 feb 2019

Reacties plaatsen is niet mogelijk.