Darmflora

In ons maag- en darmstelsel leven enorm veel bacteriestammen en schimmels samen in een mooi evenwicht. Dit geheel aan micro-organismen noemt men darmflora.

Onze vertering wordt verzekerd door goed te kauwen, de enzymen in ons speeksel, het maagsap, het gal- en pancreasvocht en de darmsappen maar de darmbacteriën nemen het grootste deel van de vertering voor zich.

Het overleven van de cellen van het darmslijmvlies hangt af van bepaalde moleculen die de bacteriën produceren.

Een verstoorde darmflora resulteert dus in een gebrekkige vertering maar ook in een leaky gut omdat de cellen van het darmslijmvlies hun bruggetjes niet meer kunnen onderhouden.

Buiten de klachten van leaky gut of lekkende darm en gemis van belangrijke bouwstenen en moleculen voor ons lichaam, kan de patiënt volgende klachten hebben:

  • schilfers in haar en tussen de tenen,
  • jeuk op het lichaam
  • vaginale jeuk en witverlies
  • slechte adem,
  • maag- en darmontstekingen, winderigheid, constipatie, losse stoelgang, vreemd gekleurde stoelgang (beige, geel).

 

Testen

Nuchter, bij hem thuis, drinkt de patiënt een oplossing van mannitol (grote molecule) en lactitol (kleine molecule). Gedurende de vijf volgende uren verzamelt hij alle urine. De eerste 2 uur blijft de patiënt nuchter,

daarna mag hij zoveel water drinken als hij wil. Een klein deel van de verzamelde urine wordt in een potje gedaan dat gentamycine (antibioticum) bevat, gedaan. Alle urine wordt steeds koel bewaard.

 

Resultaten

In een grafiek worden de concentraties van de onderzochte stoffen weergegeven. Dit weerspiegelt dan het beeld van de darmflora waarin alle bacteriestammen en schimmels evenwichtig moeten aanwezig zijn.

Is dit niet het geval, dan ziet men dat bepaalde stoffen overmatig aanwezig zijn. Dit wijst op een overdreven groei of woekering van bacteriën en/of van schimmels.

 

Behandeling

In geval van een schimmelwoekering volstaat het om gedurende enkele dagen het gepast schimmeldodend middel (antimycoticum) in te nemen. In geval van een bacteriële woekering dient men gedurende enkele dagen een specifiek antibioticum te nemen. Daarna moet men de darmflora

terug opbouwen en de groei in de hand werken door het nemen van probiotica (darmbakteriën) en prebiotica (molecules die de groei bevorderen) gedurende een periode van drie maanden. Na drie maanden gebeurt er een controletest om uit te maken of de darmflora volledig is hersteld.