Bio-identische hormonen / Wat doen bio-identische hormonen?

Hormonen worden geproduceerd door onze klieren en zijn de chemische boodschappers in ons lichaam. Voor hormonen, onze boodschappers, hebben cellen in ons lichaam en in onze hersenen ontvangers. Van zodra de hormonen op de ontvangers van een cel passen, zetten ze een bepaalde reactie in gang in die cel. Daarom bepalen hormonen hoe ons lichaam reageert, hoe we denken en hoe we ons voelen.

Wanneer er te weinig hormonen zijn, gaat de berichtgeving in ons lichaam fout en ontstaan er klachten op lichamelijk en op mentaal vlak. We zijn onszelf niet meer en ons lichaam reageert niet meer zoals voorheen.

Klieren die te weinig hormonen zijn gaan produceren kunnen niet hersteld worden. Wat wel kan, is het tekort aan homonen dat ontstaan is, gaan aanvullen met bio-identische moleculen. Bio-identische hormonen zijn moleculen die dezelfde chemische structuur hebben als de hormonen die we zelf maken. Dit wil zeggen dat ons lichaam geen onderscheid kan maken tussen de eigen hormonen en de toegediende hormonen en ze dus op dezelfde wijze als boodschappers aanvaard worden. Bio-identische hormonen gaan dus de berichtgeving normaliseren en zodoende worden de fouten in de berichtgeving uitgevlakt. Hierdoor verdwijnen al de klachten gerelateerd aan het hormonaal tekort.

 

De werking van bio-identische hormonen?

 

Schildklierhormoon

Wat is de werking van schildklierhormoon?

Schildklierhormoon is op celniveau het hormoon dat basisenergie maakt van suiker. Deze basisenergie wordt gebruikt om onder andere onze lichaamstemperatuur te onderhouden op 36,5°C.

Het optimaliseren van onze lichaamstemperatuur resulteert in een maximale doorbloeding van gans ons lichaam maar ook in het super vlot verlopen van al onze chemische reacties in onze cellen of in andere worden, ons metabolisme. Dit impliceert ook onze verbranding.

Wat zijn de klachten van schildklierhormoontekort?

Wat men kan ondervinden als klachten : vermoeidheid, koudegevoel, gewichtstoename, depressie, haaruitval, broze nagels, frequente verkoudheden.

Hydrocortisone

Wat is de werking van hydrocortisone?

Hydrocortisone levert veel energie, zorgt dat schildklierhormoon goed werkt maar het allerbelangrijkste is dat hydrocortisone zorgt dat het immuunsysteem binnen de lijntjes kleurt. Dit houdt in dat hydrocortisone zorgt dat allergische reacties minder fel verlopen en dat auto-immuunaandoeningen vertragen.

Het is een psychisch stress hormoon en dus maakt het je stressbestendig.

Wat zijn de klachten van een tekort aan hydrocortisone?

Wat men kan ondervinden aan klachten : vermoeidheid, niet stressbestendig, allergiën zoals huisstofmijt- en pollenallergie, exzeem en felle auto-immuunaandoeningen,lage bloeddruk en vaak moeten gaan plassen, pigmentatievlekken.

Testosterone

Wat is de werking van testosterone?

De werking van testosterone zowel voor mannen en voor vrouwen:

Testosterone levert voor beide geslachten energie voor fysische inspanning dus voor sporten, poetsen en in de tuin werken. Verder zorgt testosterone voor een goede kwaliteit van gestreepte spieren. Dit zijn de spieren waarmee we bewegen wat zich vertaalt in spierkracht, voor vrouwen zijn ook de bekkenbodemspieren van belang en onze hartspier is ook een gestreepte spier die testosterone-afhankelijk is.

Op mentaal vlak is testosterone verantwoordelijk voor beslissingkracht, knopen kunnen doorhakken en op je strepen blijven staan. Verder zorgt het voor een goede creativiteit en het vinden van oplossingen en zorgt testosterone voor een normale emotiviteit.

De werking van testosterone alleen voor mannen:

Testosterone geeft mannen veel energie, is het anti-depressivum bij uitstek, opbouw van spiermassa, libido, erectiekwaliteit, geheugen, huid-en botkwaliteit en een normaal prostaatvolume.

Wat zijn de klachten van een testosteronetekort?

De klachten van een testosteronetekort voor mannen en vrouwen :

Wat kan men aan klachten ondervinden :

Verlies aan spierkracht, besluiteloosheid en huilerig zijn alsook hyperemotief zijn en geen oplossingen meer kunnen vinden.

De klachten van een testosteronetekort alleen voor mannen :

Wat kan je aan klachten ondervinden :

Vermoeidheid, depressie, gewichtstoename, rimpels, haaruitval, prostaatvergroting, geen lidido meer en erectieproblemen.

Oestradiol

Wat is de werking van oestradiol?

Oestradiol is de vrouwelijke testosterone. Dit hormoon zorgt voor heel veel energie, is een anti-depressivum bij uitstek, geheugen, libido, huid-en botkwaliteit, vrouwelijke rondingen, opbouwen van baarmoederslijmvlies.

Wat zijn de klachten van een oestradioltekort?

Vermoeidheid, depressie, gewichtstoename, rimpels, haaruitval, osteoporose , geen libido meer, vaginale droogte, opvliegers of te warm hebben, uitblijven van menstruaties, verlies van vrouwelijk rondingen en afname van borstvolume.

Progesteron

Wat is de werking van progesteron?

Progesterone kalmeert, ontzwelt, houdt de cyclus instand tot 28 dagen, houdt een beginnende zwangerschap in stand en beschermt tegen borstkanker.

Wat zijn de klachten van een progesterontekort?

Premenstrueel syndroom met irritabiliteit, gespannen borsten en gezwollen buik en cycli korter dan 28 dagen, moeilijk zwanger worden.

Groeihormoon

Wat is de werking van groeihormoon?

Groeihormoon geeft heel veel energie, onderhoudt alle weefsels, vermindert vetmassa, verlaagt cholesterol en risico op diabetes, geeft veel zelfvertouwen, stimuleert het nemen van initiatieven en sociale activiteit.

Wat zijn de klachten van een groeihormoontekort?

Extreme vermoeidheid tot uitgeput zijn, toegenomen slaapbehoefte, gewichtstoename, osteoporose, afname van de huidelastasticiteit, sociaal isolement en gebrek aan initiatieven.

Melatonine

Wat is de werking van melatonine?

Melatonine garandeert een goede REM-slaap, maakt rustig, is een anti-oxidant, garandeert een goede huidkwaliteit en wondheling.

Wat zijn de klachten van een melatonine tekort?

Moeilijk inslapen, vaak wakker worden en moeilijk terug inslapen, weinig tot niet meer dromen.

Diagnose en onderzoek naar tekorten van bio-identische hormonen

Het bepalen van hormonale tekorten gebeurt aan de hand van een nuchtere ochtend bloedanalyse gecombineerd met een 24u urine collectie. De beide analyses vullen elkaar aan betreffende informatie.

Een bloedafname is een momentopname van wat er zich op dat moment afspeelt in het lichaam. Veel hormonen kennen een dagvariatie en worden naar op bepaalde momenten van de dag geproduceerd. Zelfs hormonen die rond de klok geproduceerd worden kennen een cyclische vrijzetting.

De urineanalyse geeft duidelijk weer in welke mate hormonen door onze nieren worden uitgescheiden. Dreigt er in het lichaam een tekort worden er minder hormonen uitgescheiden. Is er van een bepaald hormoon teveel dan wordt dat extra uitgescheiden.

Indien jouw analyseresulaten afwijken van de ideaal waarden en je hebt ook klachten die daaraan gerelateerd zijn, wordt dat beschouwd als een tekort.

Behandelen van hormonale tekorten

De tekorten van de patiënt worden aangevuld met bio-identische hormonen.Dit wil zeggen dat de hormonen die geven worden precies dezelfde structuur hebben als de hormonen die het lichaam zelf maakt en aldus het onderscheid niet kan maken.

De kunst van hormonale substitutie is uiteraard het geven van de juiste molecule of bio-identisch hormoon, in de juiste dosis en op het juiste moment van de dag. De juiste dosis beoogt het bekomen van normaalwaarden voor dat hormoon. Dit is dus gepersonaliseerd maatwerk.

De vorm waaronder de hormonen gegeven worden kan oraal zijn, transdermaal en in het geval van groeihormoon en insuline ook ingespoten zijn.