Bio-identische hormonen

Hormonale tekorten & stoornissen

Hormonen worden door klieren aangemaakt en vervullen de rol van chemische boodschappen in ons lichaam. Zij worden in het bloed getransporteerd door draageiwitten en komen zo in de weefsels terecht waar ze hun werk doen. Dat kan centraal zijn in onze hersenen maar ook perifeer in ons lichaam. De doelweefsels hebben ontvangers voor de hormonen en zo doen ze heel gericht hun werk.

Door de centrale ontvangers beïnvloeden hormonen ons gedrag en onze manier van voelen en hoe we denken. De perifere ontvangers zorgen voor alle lichamelijke effecten van hormonen.

Het leven is zonder bepaalde hormonen onmogelijk zoals daar zijn : schildklierhormoon en hydrocortisone.

Hormonale tekorten kunnen ontstaan door heel wat uiteenlopende redenen. Het merendeel van de hormonale tekorten zijn niet omkeerbaar, ze blijven levenslang bestaan en worden zelfs meer uitgesproken naarmate de tijd vordert.

Het is ook niet omdat men jong is dat men hormonaal goed in elkaar zit en geen tekorten heeft. Hormonale tekorten opstaan soms al bij kinderen en adolescenten. Uiteraard is de kans groter naarmate men ouder wordt.

Behandeling hormonale tekorten

Aangezien hormonale tekorten onomkeerbaar zijn, zijn ze niet te “genezen” in de strikte zin van het woord. De behandeling bestaat uit het bijpassen of wegwerken van het tekort door het ontbrekende hormoon bij te passen.Er moet tevens een goed evenwicht gevonden worden met alle andere hormonen omdat ze onrechtstreeks elkaar in activiteit beïnvloeden. Daarom heet het ook substitutietherapie omdat de arts het tekort aanvult tot een normaal niveau. De behandeling is dus ook levenslang nodig om fit en gezond te blijven.

Hormonale substitutietherapie

Met een hormonale substitutietherapie is de patiënt vergelijkbaar met een fitte en gezonde persoon die al deze hormonen zelf produceert. De kunst van het toepassen van een hormonale substitutietherapie bestaat erin om het juiste bio-identische hormoon toe te dienen, in de juiste dosis, op het juist moment van de dag want hormonen kennen vaak een dagritme. 

Hormonen zijn immers boodschappers en het is bij een tekort aan boodschappers dat de berichtgeving fout loopt en dat de klachten opstaan. De klachten van een fout lopend metabolisme op celvlak. Dit vertaalt zich in klachten zoals vermoeidheid, gewichtstoename, depressie en klachten specifiek hormoon gebonden. De patiënt komt op intake consult met uitspraken zoals : ik ben mezelf niet meer en ik heb er zelf geen vat op, mijn lichaam gehoorzaamt niet meer.

Dit verwoest levens en carrières, dit haalt koppels uit elkaar omdat het niet alleen om heel vervelende lichamelijke klachten gaat maar de persoon in kwestie denkt en voelt zich anders.

De oplossing is eenvoudig. Wanneer een hormonale substitutietherapie correct wordt toegepast, wordt de patiënt opnieuw zichzelf. 

Maak hier uw afspraak voor een intake consult.